Laudate Dominum!

Laudate Dominum!
Wo man singt, da laß' dich ruhig nieder, böse Menschen haben keine Lieder!

lørdag den 13. februar 2010

Vi har et håb (rytmisk verdenskirkemusik) - Nodepublikation - 2002


"Vi har et håb"
Inspirerende rytmisk menighedsmusik fra hele verden.
Kirkefondet



Et stort hæfte med 45 fuldt udskrevne musiknumre med verdenskirkemusik fra 33 lande er udgivet af Kirkefondet. Til hæftet kan separat købes en CD med 24 af disse numre, men de bør absolut købes sammen. Dette er simpelthen udgivelsen vi har tørstet efter i lange tider. Jeg kan ikke skynde mig nok med på det aller-aller-varmeste at opfordre alle til at købe denne multi-gode udgivelse. Der findes næppe den musikalske publikation jeg mere varmt kan anbefale. Musikken går direkte til marv og ben. Med ufatteligt mange gode kvaliteter og anvendelsesmuligheder bør alle have den eller have lejlighed til at høre den.
De ledende kræfter bag det store projekt, som det ikke mindst er at få rettighederne i hus til en sådan udgivelse, er Betty og Peter Arendt, to pragtfulde kirkemusikalske ildsjæle, der brænder for at udbrede, hvad de selv herhjemme har introduceret som verdenskirkemusik, altså menighedsmusik fra alverdens lande. Da vi havde besøg af dem i vores folkekirke for snart et par år siden, hvor de skulle lave noget verdenskirkemusik sammen med vore kor, satte de på berusende vis det hele på den anden ende. Korene var ellevilde, og menigheden i hovedparten det samme. Jeg opfatter denne type musik som pur ægte, oprigtig from, ligefrem og fuld af glæde. Musikken udføres med stor stilmæssig indlevelse, hengivelse og begejstring. Betty og Peter har selv rejst rundt i forskellige verdensdele og deltaget i lokale folks musikudøvelse. Der findes nok ikke nogen herhjemme, der som Betty med sin stemme kan gengive så vidt forskellige sangstile så overbevisende. Peter laver fortrinlige og meget anvendelige akkompagnementer.
Dette her kan man med stor ret kalde for rytmisk gudstjenestemusik. Udover Peter og Betty Arendt medvirker Grenaa kirkes pigekor og kammerkoret Sestina, der ledsages af mange forskellige slags instrumenter, lige fra violin, harpe, basun, guitar, bas, klaver, orgel, men ikke mindst af 3 percussionister, der anvender hele det folkloristiske rammersjang såsom bongotrommer, claves, rytmeæg, congas o.lign. Så går de ellers ombord i musik lige fra Brasilien, Nigeria, Trinidad, Kina, DK, Uruguay, Indonesien, New Zealand (maorisk musik), Sydafrika, Norge (samisk musik), England (keltisk musik) - for blot at nævne spektret i udbudet. Og der er alle mulige typer af sange. F. eks. lovsang, anråbelse, helligåndspåkaldelse, vuggevise, bortsendelsessalme, kyrie, gloria o.s.v.
En del af sangene er så smukke, så man er lige ved at græde, det er de mere stille og indadvendte, såsom "Forårssalme fra Kina" med dens dejlige harpeakk. og den tostemmige keltiske bortsendelsessalme. Disse og mange andre er meget nemme og gå til, hvis man vil fremføre dem f.eks. med sit kor. Jeg kunne selv tænke mig at spørge vores præster, om det ikke var noget at bruge Keltisk bortsendelsessang som gå-hjem-sang: "...må regnen vande mildt din jord, indtil vi ses igen, må Gud holde dig fast i sin hånd." Andre af sangene er højrøstede, livlige og for fuld udbæsning. Det kan næsten ikke være andet når der er tale om en Håbstango (Uruguay) eller andre inciterende sange med latinrytmer som bossa nova o.lign. (Guadaloupe, Jamaica). Afro-sangene er også godt repræsenteret, og gerne i 4 stemmige udsættelser. Disse og mange andre er beregnet til stadig at blive gentaget, ofte hjulpet på vej af et omkvæd. Til en del af de livlige satser er der fuldt udskrevet klaverakkompagnement. Og ellers kan man bare henvende sig til udgiverne privat for at få et tilsendt, skriver de!!
Alle sangene er, hvad der er vigtigt at pointere, både gengivet på originalsproget og dansk! Mange af disse fine fordanskninger har salmedigteren Holger Lissner stået for.
Det er den første udgivelse af slagsen herhjemme, og den fortjener en solid udbredelse. Bare den dog kunne blive til inspiration for såvel menighedssangen (alle satser kan bruges som fællessang!), kor- og musikfolk af alle slags - og for de, der bare ønsker at lytte til god kristen musik (dette..åh.. så vanskelige begreb at tumle).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar