Laudate Dominum!

Laudate Dominum!
Wo man singt, da laß' dich ruhig nieder, böse Menschen haben keine Lieder!

fredag den 12. februar 2010

Cd og introduktion til hendes univers: Hildegard af Bingen: Wings of Wisdom - 2002


Veje til Hildegard af Bingen

CD - indføring i Hildegards verden - og rejsefører

Det er en alle tiders oplevelse at gå i den populære mystiker Hildegards fodspor. En sådan kan man berede sig selv ved at lægge vejen om ad byen Bingen ved Rhinen i Tyskland. Hendes livsstationer, Bermersheim, Disibodenberg, Rupertsberg og Bingen-Eibingen, ligger alle i en radius af ca. 40 km. fra Bingen. På flere af disse steder (klostre), institutioner som hun til dels selv grundlagde, opholdt hun sig i mange år og nedfældede nogle af sine store skrifter. Alle de oprindelige bygninger er i dag ruiner, i selve Bingen er der f.eks. kun lidt murværk at fremvise i en kælder. Men til gengæld er her bygget et specielt Hildegard-museum og lavet en Hildegard-krydderurtehave.
Det kan blive en smuk og fredfyldt oplevelse at tage vejen over den brede Rhin med den lillebitte færge og age sig op på den tilbagetrukne bakkekam, hvor det nyere Hildegard kloster ligger. Her er en vid udsigt over de rene vinmarker og udover hele Rhindeltaet med flod, kirketårne, bjergkamme og byer i det fjerne. Kl. 17 kan man overvære aftenvesperen i klosterkirken, hvor de tilbagetrukne og for de besøgende usynlige nonner i en hverdagsfremførelse synger gregorianske tidebønner. I den tilhørende store boghandel er der alt hvad hjertet kan begære om Hildegard, og her står også hendes mange skrifter oplinet i flotte udgaver på både latin og tysk – flere i murstenstykkelse. En fryd for en bogelsker!
Hildegard (1098-1179) var en af de største og mest alsidige universalbegavelser i Middelalderen og blev, som noget fuldstændig exceptionelt for en kvinde, respekteret og anerkendt som sand mystiker af kejser, pave og teologisk lærde (Bernhard af Clairvaux), med hvem hun også brevvekslede. Og dette var slet ikke nogen ligetil sag, for også dengang så man med skepsis på mystikere! Da hun viljefast kæmpede for sine forehavender, havde hun i lange perioder nogle brydsomme tvister med de samme nævnte autoriteter.
Den stjernestatus, for ikke at sige kultstatus, hun i dag indtager blandt mystikerne, skyldes til dels den helhedstænkning, der går som en rød tråd i hele hendes univers, og som nutiden i sin søgning efter mening og forklaring, holder så meget af. Den ulærde, men kloge og synske kvindes teologiske skrifter har stor sammenhæng med hendes skrifter om lægekunst (det ældst bevarede håndskrift blev fundet i 1858 på Det Kgl. Bibl. i København), naturlære (omhandlende de helbredende kræfter i elementerne - planter, træ, sten, dyr o.s.v.) og kunst (musik og drama). I hendes kosmiske orden er der en korrespondance mellem virkelighedens fysiske og åndelige dimensioner. Menneske og natur er forbundet i et gensidigt afhængighedsforhold.
Hildegard havde visioner allerede fra 3 års alderen. Til forskel fra andre modtog hun dem ikke under ekstatisk eller henført lignende tilstande, ”men jeg får dem, når jeg er vågen, velovervejet og klar, ... med de indre øjne og ører, på alment tilgængelige steder, sådan som Gud vil det”. Denne realitetssans præger også hendes mystik. Synerne er meget evangelienære og evangelietro, som ikke – hvad der er meget vigtigt – går egne veje i forhold til de bibelske skrifter, men meget tro uddyber og bekræfter dem.
Veje til Hildegard kan så være de geografiske lokaliteter, med turistbureauet i Bingen som et godt udgangspunkt. Af anbefalelsesværdig dansk litteratur anføres den meget kyndige indføring til Hildegards verden og skrifter, som man får i den førende danske Hildgard-kender, Kirsten Kjærulff’s tre bøger om emnet, der fås på forlaget Anis (1992, -95 og -98). Her er både billeder, store uddrag af skrifterne og fortrinlig introduktion til alt, og her er litteraturlister til videre læsning. Om musikdramaet er der skrevet et universitetsspeciale af Bente Kofoed Hansen (Århus, 1990). Hildegards skrifter kan, om ikke andet, købes i klosterboghandelen i Hildegardklosteret, der har en meget anbefalelsesværdig hjemmeside, www.abtei.st-hildegard.de.
Hildegards uakkompagnerede gregorianske sange (som hun kalder Symphoniae), er undfanget i hendes visioner, og sprænger måske også som en følge deraf den klassiske kompositionsmåde ved på lidenskabelig vis i store opadgående spring at slynge sig om ordene i vildsomt blomstrende toneranker. Både tekster og melodier er Hildegards egne. Vores hjemlige Jette Thomsen står på sit bånd ”Caritas Abundat” for en smuk, nænsom og lyrisk udførelse. Båndet fås vist nok stadig i katolsk boghandel i Kbh.

På en ny cd, ”Wings of Wisdom”, fremfører gruppen Canty på latin 11 af Hildegars ialt ca. 70 sange – og 4 middelalderlige skotske - i en udførelse med ganske vist ikke autentisk, men meget sparsom og rigtig følt instrumental understøttelse af sangen i form af harpe, håndklokker og et middelalderligt strengeinstrument. De 4 kvinder synger unisont, d.v.s. de synger alle samme enstemmige sang. Fremførelsen er meget smuk, dog kunne jeg godt have undværet det lette vibrato i denne sammenhæng. Gruppen, der på CD’en er suppleret med en kyndig instrumentalist, anføres i bookletten at være det førende skotske ensemble i tidlig musik.
Der behøves tid til at lade musikken ”sætte” sig. Til at begynde med virker denne uvante og gamle ”sound” fattig. Men giver man sig tid og stilhed, vil al anden musik man bagefter måtte sætte på sit anlæg virke uren og forstyrrende. D.v.s der er faktisk en fred og en sjælsberoligende ånd i musikken, som er ganske oplivende at lytte til. Sat – læst – i sammenhæng med de frie og billedrige tekster på CD’en, som i sin glødende poesi uafbrudt kredser om ophøjelse og tilbedelse, kan lytningen blive en andagt på en ny og måske uvant berigende måde: Om Jesus: ”Du er den stærke løve som åbnede vejen til himmelen, idet du steg ned i jomfruens inderste gård, og tilintetgjorde døden....lad os forblive i dig, o sødeste husbond...”.
Der er fuld engelsk og latinsk repræsentation af alle tekster.
Dorian Recordings

Ingen kommentarer:

Send en kommentar