Laudate Dominum!

Laudate Dominum!
Wo man singt, da laß' dich ruhig nieder, böse Menschen haben keine Lieder!

mandag den 15. februar 2010

Gebel julemusik - 2004


Georg Gebel

Fra tid til anden dukker der pludselig et komponistnavn frem på den musikalske scene, der kommer som et friski pust fra forgangne tider. Barokkomponisten Georg Gebel (1709-1753) har 250 år efter sin død gjort en bemærkelsesværdig entré med to store oratorier, et
jule- og et nytårsoratorium.
Typisk er historien for sådan en komponistskikkelse en karriere som en lokal berømmet kapelmester/kantor, hvis værker i eftertiden har fået lov at ligge på et arkiv, indtil nogen er blevet opmærksom på dem. Gebel var sådan en fyrsteligt ansat kapelmester i den tyske by Rudolstadt i Thüringen. Han har efterladt en enorm produktion indenfor mange genrer, hvoriblandt hans juleoratorium i samtiden var anset som hans mesterværk. Det er bemærkelsesværdigt nok blevet opført trofast årligt i ca. 100 år i Rudolstadt.
Begge værker er lys og prægtig musik.Og begge går under tilnavnet ”en musikalsk andagt”. Lokale thyringske kor- og orkester kræfter har sammen med 4 solister lagt ryg til denne pæne indspilning, der udgøres af en konstant livfuld veksling mellem kor, recitativer, arier og koraler.
Cpo

Ingen kommentarer:

Send en kommentar