Laudate Dominum!

Laudate Dominum!
Wo man singt, da laß' dich ruhig nieder, böse Menschen haben keine Lieder!

mandag den 22. februar 2010

In dulci jubilo: Gregoriansk musik med Lunds Studentersangere - 2007


In dulci jubilo

Det kan ske, at ældgamle musikformer pludselig oplever stor popularitet. Som da spanske munke med deres gregorianske musik pludselig toppede hitlisterne med et CD-salg på 6 mill. for 15 år siden.
Lunds Studentersangere, eller rettere 12 mand derfra, har i kølvandet på denne popularitet indspillet 20 gregorianske sange af denne tekstbaserede musik, hvor der stiles mod at give de kristne tekster et tilsvarende musikalsk udtryk, som det tekstindholdet lægger op til.
Det der taler til nutidsmennesket i den enkle, stille og unisone (enstemmige) og uakkompagnerede sang, er atmosfæren af ro, stilhed og meditation. Freden og balancen man oplever ved at lytte til gregoriansk musik, er noget nutidsmennesket tørster efter. Måske nærmer man sig den bedst, ved at tage sig god tid, lægge sig fladt på ryggen med høretelefoner på, og lade musikken få lov til at virke på dens egne præmisser. Den ”hellige” musik har intet ønske om at imponere, være smart og opnå popularitet. Den emmer af et årtusinder langt kristent åndedrag, der ønsker at lovprise og give sig hen i inderlig tilbedelse og ophøjelse.
Sangene er grupperet således: ”Fra jul til pinse”, ”søndagens tidebønner” osv. Sproget er naturligvis det gamle kirkesprog, latin, men en del er også med svensk tekst. Der er en stor efterklang i det store kirkerum de synger i, som giver sangen et befordrende flow.
Naxos

Ingen kommentarer:

Send en kommentar