Laudate Dominum!

Laudate Dominum!
Wo man singt, da laß' dich ruhig nieder, böse Menschen haben keine Lieder!

søndag den 21. februar 2010

2 cd'er - R. Vaughan Williams: Hodie - Lunds Studentersangere: Strålende jul - 2007


Vaughan Williams: Hodie
Der er groft sagt 3 store engelske komponister man regner med fra 1900-tallet. Elgar, Vaughan Williams (1872-1958) og Britten. De to første kan måske betegnes klassikerne. Vauhan Williams har komponeret flotte symfonier, koncerter og mange imponerende korværker med orkester. Han fik inspiration til fornyelse af sit tilgængelige, let svulmende og begejstrede tonesprog i den engelske folkemusik. Han har begge ben solidt plantet i den blomstrende engelske kortradition, hvor kor mødes fra nær og fjern til stævner og fremfører musik, som deres egne kære komponister har skrevet til deres bløde hjerter.
Der er to store værker på denne CD: En fantasi over engelske jule-carols (1912), og en time lang kantate, ”Hodie”(1953) (I dag). Underforstået: I dag blev Jesus født. V. Williams komponerede en mængde julemusik, og begge værker her står i hver sin ende af hans lange komponistkarriere.
”Hodie” er en opvisning i alsidig udnyttelse af kendte engelske forfatteres tekster over den hellige fødselshistorie. Glæde, triumf – og til slut nærmest rent tumultarisk fryd, er grundstemninger i musikken. I 16 satser for solister, kor og orkester, udmøntes historien i mangfoldige musikalske konstellationer: børnekor, kvindekor, soli med den ene og anden slags akkompagnement, stemningsgivende orkesterspil, korpartier osv. Matchende satsnavne som Prolog, Hymne, Narration, Pastorale og Koral, lader os let følge historiens udfoldelse.
Et alderdomsværk fuld af ungdommelig glød og friskhed.
Naxos

Strålende jul
Lunds Studentersangere består af 53 sanghengivne mænd. Som navnet selv siger, er det mænd i den bedste sangeralder ca. medio i 20’erne. Engang var der en odør af gemytlighed og lidt for mange små gibbernakker i mandskorenes lag, men mange kor har heldigvis distanceret sig milevidt derfra, deriblandt disse fine sangere. Deres varme og nuancerede mandskorklang gør sig godt i samspil med – som her – 8 messingblæsere. Der er en god balance, så teksten stadig står klart.
Det er min oplevelse, at svenskerne har en noget mere seriøs indstilling til at sammenstille, fremføre – og såmænd også komponere - folkekær, kristen julemusik end vi selv. Numre som ”Jul, jul, strålende jul” og ”Betlehems stjerne” er svenske sværvægtere af internationalt format. ”Hosianna” er, om end ikke svensk, så nærmest at regne som sådan, fordi de via flittig brug har gjort den kendt. Cd’ens 17 numre indeholder derudover bl.a. en flok af de næsten uundgåelige engelske carols, 4 kendte julesalmer som ”Dejlig er jorden” og flere a cappella sange.
Naxos

Ingen kommentarer:

Send en kommentar