Laudate Dominum!

Laudate Dominum!
Wo man singt, da laß' dich ruhig nieder, böse Menschen haben keine Lieder!

mandag den 8. februar 2010

3 cd'er - Middelalder - Orientalsk - Jødisk - 2002


Musik i grænseområdet mellem jødedom og kristendom og mellem vesterlandsk og orientalsk musikkultur. Det er som at dykke ned i ens egen sjælelige baggrund og træde direkte ind i en meget livagtig fortid. Alle 3 cd’ere skyldes forlaget Harmonia Mundi.

La Musique de la BIBLE révélée
Størst interesse kunne cd’en måske vække hos folk der bredt sagt arbejder i dybden med bibelen (især GT) - original sprog, historie, kultur osv. – men den vil kildre alle med interesse for bibelens baggrund. Indholdet er en celebrerende fremførsel af GT-tekster på hebraisk, altså en nærmest talesprogsagtig syngemåde leveret af et par dybe mandsstemme. Med ganske sparsom instrumentalunderstøttelse. Forvent ikke smukke melodikurver, se snarere gamle Kong David foran dig. Ifølge cd-coveret er hele den hebraiske tekst i bibelen gennemsyret af notationstegn, som indtil for nylig var umulige at dechifrere. Dette skulle imidlertid sensationelt være lykkedes for Suzanne Haïk Vantouras, og hele celebreringen består af hendes musikalske tydning af disse tegn, der skulle gå helt udenom og længere tilbage end den synagogale sangtradition.
Harmonia Mundi

Sæur MARIE KEYROUZ – Chant sacrés de l’Orient
Ingen instrumenter, blot den enkle nøgne stemme, der altefter tekstindholdet i svingende frie kurver farver melodilinien i en - ville nogle sige – klagende og vemodig sang. I baggrunden et klangtæppe af ubevægelige, summende mandsstemmer. Få en ide om karakteren af søster Marie Keyrouz’ improvisatoriske syngemåde, ved at tænke på arabisk musik med de for os ejendommeligt lydende vibrerende og bævende toner. Musik og tekster stammer fra den melchitiske kirke - antikkens græsk-byzantinske kirke - i en fri fortolkning af den store sangerinde. Velegnet f.eks. til stille eftertænksomme stunder eller til samling af sindet.
Harmonia Mundi

Musique Judeo-Baroque: Rossi. Saladin. Grossi
Tænk, omtrent hele Israel flyttede i sin tid til Europa!!, beholdt dets religion og traditioner, og gjorde sig gældende indenfor et europæisk kunst- og kulturudtryk. Derfor noget så usædvanligt som europæisk jødisk barokmusik med hebraisk tekst! Forvent altså ikke en speciel jødisk sound eller noget i den retning. Stilen minder om meget andet europæisk barokmusik. Dette er blot religiøs – men ikke synagogal - jødisk ensemblemusik, fremført af det solide amerikanske Boston Camerata med jøden Joel Cohen i spidsen. Få stemmer og instrumenter i forskellige sammensætning. Rossi, Grossi og Saladin var ganske kendte komponister virksomme i Sydeuropa: Mantua, Aix, Avignon og Venedig.
Harmonia Mundi

Ingen kommentarer:

Send en kommentar