Laudate Dominum!

Laudate Dominum!
Wo man singt, da laß' dich ruhig nieder, böse Menschen haben keine Lieder!

tirsdag den 2. februar 2010

4 cd'er - Carissimi - Charpentier - Buxtehude - Bach - 2001


Musik fra den europæiske musiks ungdom strækker sig over perioden ca. 1600 – ca. 1750, den periode man kalder for barokken. I denne epoke er skabt nogle af de største kirkemusikalske værker, hvoraf mange den dag i dag flittigt opføres. Der foregik en velsignet stor produktion både indenfor katolsk og protestantisk tradition. Samtidig fik også den rene instrumentalmusik stor opmærksomhed. En lang række komponister slår deres navne fast for eftertiden, som også de 4 nedenfor nævnte alle er iblandt.

Giacomo Carissimi: ”Mass” og ”Six Motets”
Carissimi er i dag kendt som faderen til en berømt barokmusik-genre oratoriet. Han havde en livslang musikalsk ansættelse indenfor kirken i Rom som kapelmester, lærer og komponist. Værkerne repræsenteret på denne cd er af kammermusikalsk tilsnit: Tre mandlige solostemmer – der synger i det naturlige leje, altså ingen falcetstemme denne gang - ledsages af continuo (strygere, lut, sagte orgel o.lign.). Derfor står alt også meget klart og gennemsigtigt. Enhver af de mucicerende kan høres glasklart hele tiden, i selv selv en fryd, når, som her, det drejer sig om velafbalancerede og stærkt udtryksfulde stemmer.
Forlag: Naxos

Charpentier: ”Te Deum”
Carissimis elev, franske Charpentier, er ved at tage nutiden med storm, hvilket ikke mindst skyldes dette pompøse og vitale værk, der begynder med musikken til det, vi fra TV kender som den sprudlende Eurovisionsoptakt. Dette er musik fra Absolutismens tidsalder i 1600-tallet, der på samme tid skulle afspejle både den jordiske og himmelske fyrstes glans. Te Deum er sagt under ét brilliant musik. På instrumentsiden indgår trommer, trompeter og strygere, der ofte med marchagtige og opstemte rytmer og glad melodi ”afbryder” musikken og påny fører os afsted over bølgen blå. Firestemmigt kor og 8 solosangere er den øvrige besætning. Et af Charpentiers musikalske idealer var alsidighed og kontrast, derfor skifter scenen uafbrudt i en vekslen mellem forskellige vokale sektioner og/eller instrumentale mellemspil. Snart er musikken stille, ”from” og indadvendt, og snart fuld af pomp og pragt. Søger man efter bare ét værk af denne slags, må det være dette man skal købe!
Harminia Mundi

Dietrich Buxtehude: Vocal music Vol. II
Buxtehude hylder vi herhjemme som en dansk komponist, selv om han boede store dele af sit liv i det meget seværdige og nordligt prægede Lübeck i Tyskland, som man kan nå herhjemme fra på en formiddagsudflugt. Her virkede han i den rige købmandsby i Marienkirche, der får mange katedraler til at virke som byggeklodser. Her skulle han også jævnligt levere gedigen kormusik til aftenkoncerterne ”Abendmusiken”. Den hjemlige prof. Søren Sørensen blev i øvrigt for en del år siden dr. på en stor afhandling om Buxtehudes vokale musik. Det er derfor heller ikke sært, at det også er det danske forlag ”dacapo”, der udgiver denne dejlige og iørefaldende musik, der består af 5 forskellige Buxtehude kantater, sangværker, om man vil, for solister, kor og strygere, hovedsagelig med tyske tekst. Desuden er det landets bedste drenge-mandskor, Københavns Drengekor og Det kongelige Kantori, der lægger stemme til, med støtte af det pikantspillende danske orkester the Dufay Collective.
Forlag: Dacapo

Johann Sebastian Bach: Orgelwerke
Det er efterhånden blevet til en omtale af en række indspilninger med den gedigent og sikkert spillende organist Hans Helmut Tillmanns. Cd’en indeholder en skønsom blanding af Bachs store orgelværker i genren Præludium og Fuga og værker, der gør brug af salmemelodistof som udgangspunkt for variationer (Partita) eller anden kunstfærdig udformning over en salmemelodi. Denne gang har han valgt et helt nyt tysk orgel i St. Nikolaus i Kall som demonstrationsinstrument. Her kastes med skarptklingende lyse stemmer og bordunagtige mørke pedalstemmer lys over ”Den Femte Evangelists” orgelkunst, som man endnu engang må sande, ikke overgås af andre komponisters.
Forlag: Dana Cord

Ingen kommentarer:

Send en kommentar