Laudate Dominum!

Laudate Dominum!
Wo man singt, da laß' dich ruhig nieder, böse Menschen haben keine Lieder!

tirsdag den 9. februar 2010

3 cd'er - Miserere - Exultate Jubilate - Händel - 2003


Denne gang omtales 3 cd-er, hvor der er en vis gennemgående idé i alle musikstykkerne på den enkelte skive.

Miserere
At lytte til 4 stykker musik lavet over samme tekst, men af 4 forskellige komponister, giver et uddybende indtryk af denne stærke bodsteksts styrke: ”Gud, vær mig nådig...”. (Sl.51 – selvom cd’en gentagne gange fejlagtigt nævner Sl.50). Det drejer sig om 4 it. renæssance / barokkomponister – Scarlatti, Viadana, Leo samt den berømte Allegri og hans usammenligneligt smukke og sagnomspundne Miserere, som er alle tiders mest fantastiske musik. Musikken var så hellig, at den ikke måtte nedskrives, men Mozart var så fiffig efter en livefremførelse med sin suveræne hukommelse at notere hele stykket ”ordret” fra ende til anden. – Det engelske William Byrd Ensemble (sangere og musikere) yder de 4 stykker maksimal musikalsk retfærdighed med deres glasklare vokale klang.

Exultate jubilate
10 århundreders kirkemusik, det er en stor mundfuld, selv på 2 cd’er. ”Exultate jubilate” tilstræber indenfor 35 stykker musik at nå hele vejen rundt. Cd 1 indeholder musik fra Hildegard til Händel, og nr. 2 fra Bach til Poulenc. Dermed berøres naturligt nok mange stilarter og genrer i et udvalg af de største mestre indenfor kirkemusik. Har man lyst til at høre hvordan et Requiem, et Te Deum, et Stabat Mater, et Kyrie eller en kantate kunne lyde, eller til at høre højdepunkter fra store værker, som man måske ellers aldrig ville komme hele vejen rundt om, er her en mulighed. Det kunne f.eks. dreje sig om Mendelsohns alt for sjældent hørte kæmpe oratorium Paulus, hvorfra der i 2 satser bringes godt 7 minutters musik, og det er prægtig og pragtfuld evangelisk kirkemusik med storopbud af kor og orkesterklang. - Opsamlings cd hovedsagelig fra forlaget Opus 111.
Opus 111

Händel Dettingen: Te Deum / Te Deum i A dur
Umiskendeligt den festlige Händel ! Kender man Messias, kan man et halvt øre høre at det er Händel, når han er i fuld vigør. I friske og opstemte rytmer med fanfareagtige blæsere og pompøs korklang glider musikken frem. Lang varm enstemmig fuldkors melodiføring omkranset af afstedfarende udenomsstemmer, der indimellem med 7-tommer søm eftertrykkeligt gentagende hamrer budskabet fast, afløst af indsmigrende og virtuose solistpassager osv. – ja, hør selv den glade musik, der glider ned som blødkogt æg. Musik skrevet til et kræsent engelsk publikum, der hver gang forventede at den gode mand overgik sig selv. Ét jubilerende Te Deum er skam ikke nok, nej her er to af slagsen.
Naxos

Ingen kommentarer:

Send en kommentar