Laudate Dominum!

Laudate Dominum!
Wo man singt, da laß' dich ruhig nieder, böse Menschen haben keine Lieder!

søndag den 7. februar 2010

4 cd'er - Carols - Carols - Renæssance folkelig - Salmer - 2001


Carols
Netop i disse dage finder vi os snart sagt alle steder omgivet af en mængde julemusik. Vi møder den i supermarkedet eller til julekoncert - ofte i form af christmas carols. I den kristne kirke har man altid haft en mængde julesange- og salmer at tage frem netop i denne den mørkeste og samtidig lyseste (vinter ~ den glædelige begivenhed om Jesu fødsel) af alle årets tider. Og kun beregnet til denne ene måned, december! Syng ’Glade jul’ i juli, og folk tror man er sindsyg!
Til tider står der om en sådan sangs herkomst f.eks. angivet et ’Tysk trad.’, altså en sang fra det pågældende land, der har levet længe med i dets sangtraditioner. ”Carol” er siden 1600-tallet blevet den almindelige engelske betegnelse for en trad. engelsk julesang, ofte af et vist folkeligt tilsnit, der evt. tilføjer de nøgterne begivenheder omkring Jesu fødsel lidt poetisk stemningsfulde og illustrative scener.
Omtrent lige så kendt er det tilsvarende franske begreb for samme slags sange, nöels. Både de engelske carols og de franske nöels er særdeles meget udbredt i alle lande. Selv om man ikke lige kender titlen, genkender man i hvert fald mange af melodierne, når man hører dem. Ikke så sært, at der i tidens løb er blevet udgivet mange samlinger, der indeholder udelukkende den type sange.
Tyskerne kalder deres ”carols” for Weinachtslieder, og i henholdsvis Italien og Spanien har de også ord for dem, Canzone di Natale og Cantico de Navidad. Herhjemme dækkes ordet carol både af begrebet julesang og julesalme, sangene står så for det lidt mere folkeligt prægede.

Christmas Carols from around the World
Med 3 cd’er, næsten 4 timers musik og 73 numre fra hovedsagelig England, Norge, Sverige, Finland og Danmark, samt diverse enkeltstående polske, baskiske, amerikanske og andre landes sange, skulle de flestes julemusikbehov kunne dækkes ind. Her får 11 kor fra de omtalte lande lov til at præsentere deres mest elskede julesange, af og til ledsaget af lidt instrumenter, men elllers bare med den rene korklang. Forlaget har fornuftigvis valgt ikke at bringe teksterne, der ville fylde en anseelig plads. Men titler, udførende og forfattere / komponister er fuldt ud gengivet. Der gemmer sig mange fine overraskelser i denne store pakke, der bl.a. ved lejlighedsvise soliudsættelser er ganske afvekslende. De 10 danske numre indgår også i nedennævnte cd.

A Danish Christmas – Carols by...
Når danske julesange/-salmer udgives på et engelsk forlag med engelsk teksthæfte (og tysk og fransk), og ikke mindst under navn af ’carols’, er det naturligvis fordi de hovedsagelig er tænkt til et publikum i den vide verden. Og det er i sig sig dejligt. Når forlaget Naxos dertil har valgt det danske vokale ensemble Musica Ficta, blot 13 mand stort, med fremragende Bo Holten som dirigent og arrangør af mange af salmerne, er det lidt af et pletskud. Ensemblet har meget rene og lyse stemmer med noget umiskendeligt dansk over sig – måske ganske enkelt fordi de synger på dansk! Foruden et enormt drive – nogle gange for stort --, er der formvilje og stor udtrykskraft bag hver en linie. De friske arrangementer er ofte tilføjet yderligere overstemmer eller bevægelige mellemstemmer. Cd-en har hentet fremragende anmeldelser og topkarakterer i internationale musiktidsskrifter. 31 ’carols’ med hovedsagelig kendte samt en håndfuld spændende ukendte danske juleskatte.
Naxos

Le droict chemin
En meget ualmindelig og højst interessant udgivelse fra den reformerte schweiziske kirkes dialog- uddannelses- og kulturturcenter i Jurabjergene, Sornetan. Titlen betyder vel ”Den rette vej”, og indeholder 16 sange på fransk (med eng. oversættelse) og 2 på italiensk, fortolket af musikgruppen Lucidarium (både sangere og musikanter). Musik der ud fra undertitlen betegnes som ”Folkelig andagtsudøvelse på reformationstiden”, heriblandt 8 julesange (nöels).
En betagende miniature-guldgrube af samtidige overvejende berettende og moraliserende poetiske tekster, der skal forestille at udtrykke jævne menneskers hengivne sang. Her optræder f.eks. hyrder og soldater. Som en rød tråd igennem mange af teksterne går fordringen om, at evangeliets klare lys skal skinne for både læg og lærd. Kampen mellem Gud og Satan er et tilbagevendende tema. Der løftes pegefingre mod vranglærende præster: I skal prædike evangeliet som Gud har forordnet det! I en hel sang om Martin Luthers ”bedrifter” siges, at ”da Gud skabte Martin, gjorde han det ikke forgæves.” Soldaten og hyrdens sange bliver tilsvarende sunget af en rusten, grov og bevidst uskøn stemme – andre steder synges der dog vel at mærke ”smukt” - ledsaget af lut eller et sækkepibe-lignende instrument. En cd der giver et førsteklasses indtryk af den tids religiøse univers.
Harmonia Mundi

Danske salmer – Vol. 6
Det kendte ensemble Musica Ficta med dets dynamiske leder Bo Holten ved dirigentpinden. Næsten alle salmerne ligeledes i Bo Holtens eller Henrik Metz’ levende og raffinerede arrangementer. 2 cd’er med kendte danske salmer - ikke julesange - henholdsvis 22 og 24 numre. Sidste cd er en bonus cd med opsamlinger fra de foregående volumes. En dugfrisk udgivelse med ren og velafbalanceret a capella kormusik.
Naxos

Ingen kommentarer:

Send en kommentar