Laudate Dominum!

Laudate Dominum!
Wo man singt, da laß' dich ruhig nieder, böse Menschen haben keine Lieder!

tirsdag den 16. februar 2010

3 cd'er - Songs of Heaven and earth - Love Divine - Temole of Chastity - 2004


Songs of heaven and Earth
Engelsk katedralkor, hvor der også er piger med, det er nye tider, ligesåvel som en cd med en blanding af kirkemusik og verdslig musik. Men heldigt gjort og heldigt sammenstillet. De kendteste engelske kirkekomponister fra vor tid, Britten og Vaughan Williams fylder meget, men forfrisker med også at bidrage med ikke-kirkemusik. De øvrige tre kirkekomponister, Brockless, Harvey og Skempton, alle nutidige, er for mig totalt nye navne. Hvor pragtfuldt at lytte til ikke før hørt – for størstedelen – kirkemusik. Harvey er ikke let at synge med sin ret avancerede sats, men en spændende udnytter af tonesproget. 19 gode numre at blive i godt forårshumør af – således f.eks. af Brittens 5 Flower Songs.
Guild

Love Divine
Vækkelsesskikkelsen John Wesleys efterkommere udgør en klan af de mest skattede engelske kirkekomponister i 1700 og 1800-tallet. Samuel Sebatian Wesley (1810-1876) er storleverandør af hymner, anthems, orgel- og korværker, der den dag i dag hører til det klassike repertoire for kirkekor. Fuld af godt sentiment og godt drive river musikken én med. Her er hymner, der gør enhver engelskmand stolt og til en glad, fro og velsyngende kirkegænger. Wesley er en fornem skaber af smægtende smukke og pompøse melodier, der synger videre i én i dagevis.
Af de 12 numre er de 5 af S.S.Wesley, resten af Händel, Bach m.fl.
Guild

Temple of Chastity
De tre yngre kvinder, der udgør vokal- og instrumentalensemblet ”mille fleurs”, gør på denne deres første, men længe ventede cd op med den forestilling, at middelaldersang udelukkende er sarte blide toner. Hver især lader de deres personlige stemmeudtryk krydre den samlede korklang. Èn har en ren, høj stemme, en anden en rå og usleben. De mener således at komme tæt på den oprindelige fremførelsespraksis, og har noget at have deres opfattelser i. Den ene er professor i middelaldersang og den anden har 30 solocd’er bag sig.
Stemmer, harpe, tromme, skalmeje m.fl. åbner op af skattene fra det ærværdige spanske Las Huelgas-manuskript. Svundne tiders fromme klange formidler her fornemt en skøn og fjern verden for én.
Signum Records

Ingen kommentarer:

Send en kommentar