Laudate Dominum!

Laudate Dominum!
Wo man singt, da laß' dich ruhig nieder, böse Menschen haben keine Lieder!

onsdag den 17. februar 2010

3 cd'er - Codex Bamberg - Hummel - Kenneth Leighton - 2004


Codex Bamberg
Cd-coverets 2 farvefotos af de 15 agerende mennesker, sprudler af glæde ved at spille og synge denne for længst forstummede klangverden. Ældgammel musik livagtiggøres her med fantasi og sikkert musikerskab. I Bamberg, Tyskland, findes i det kongelige bibliotek et manuskript, der indeholder 3 stemmig kirkemusik fra sl. af 1200- tallet eller beg. af 1300-tallet. Og liger dermed kun en spytklat i tid fra at den første flerstemmighed så dagens lys. En egen mild, troskyldig og from skønhed stråler ud fra de særegne melodier og karske harmonier. De mangler i teknisk sprog ofte den (kvalmfulde) sødme, som vores dages musik ikke vil undvære, og benytter ofte såkaldte tomme klange, der får det til at lyde bart, men rent. Man kan altså også med glæde forundres over gamle ting, som nu i disse pragtfulde 25 sange og instrumentalnumre på latin og fransk.
Stradivarius


Hummel: Te Deum, Missa Solemnis
Hummels trompetkoncert, ja den kender alle, der også kender navnet komponistnavnet Hummel. Men kirkemusik af samme – intet. Cd’en byder på første indspilninger af hans Te Deum og Missa Solemnis. Begge er opløftende, særdeles velkomponeret og glansfuld kirkemusik. Og aldeles uforståeligt, at de ikke er meget mere kendte. Mozart-eleven Hummel havde som flere af hans samtidige kolleger, bl.a. Haydn, ansættelse hos fyrst Esterhazy. Begge værkerne er for kor og orkester - messen tillige for 4 solister. Man ville gætte på en Haydn eller Mozart som komponist, hvis man ikke kendte denne i forvejen. Og kvaliteten står ikke det mindste tilbage for disse.
Naxos

Kenneth Leighton: Sacred Choral Music
Endnu en indspilning med en engelsk samtidig kirkekomponist i forreste række. Også denne vil henrykke dem, der glæder sig over original musik med fremragende korklang og stærkt understregende orgelakkompagnement (modspil). I de rigtige hænder (halse), bliver denne store katedralmusik gjort til en oplevelse for lytteren af de særlige. Og Cambrige-folkene fra St. John’s Colledge er nogle af verdens bedste til netop den genre. De kan synge, så man tror det er løgn. Kenneth Leighton (1929-88) står helt i traditionen med en velklingende sats, der med et modernitetens præg hele tiden lægger sig efter lækre, udsøgte harmoniske klange, og rytmer og melodi, der til stadighed kalder på opmærksomhed. Der er flere sæt Magnificat og Nunc Dimittis, der benyttes ved den anglikanske aftensang. Desuden 6 andre spændende titler.
Naxos

Ingen kommentarer:

Send en kommentar