Laudate Dominum!

Laudate Dominum!
Wo man singt, da laß' dich ruhig nieder, böse Menschen haben keine Lieder!

tirsdag den 2. februar 2010

4 cd'er - Beveridge - Vivaldi - Åndelige sange - Rubbra - 2001


Thomas Beveridge: Yizkor Requiem
Et nyt, stort stykke musik for kor, solister, kantor og orkester i en forholdsvis let tilgængelig stil.
Den bærende ide er, at sammenstille og parallelkøre liturgiske elementer fra både den jødiske og kristne (katolske) tradition. Resultatet er blevet et monumentalværk på 10 meget forskellige satser, af hvilke den store Requiem-sats (16 min.) med dens rolige og stærke instrumentalindledning og de lange og bevægende korpartier tiltalte mig mest. Klassisk vesterlandsk kompositionsmåde og melodik står side om side med en jødisk orientalsk, der sine steder rummer hele GT’s ånd og stemning i form af sprudlende opstemte danseagtige satser. Den særdeles højrøstede kantor (lige i overkanten af min smag) sætter sit præg på en stor del af stykket, og minder om forsangerpraksisen i synagogen.
Forlag: Naxos

Antonia Vivaldi: Gloria, Magnificat, Concerti
På denne rent ud sagt forrygende CD får man hele barokmusikkens lette, elegante og ubesværede musikstil smidt dejligt lige i hovedet – og det for fuld cyklende italiensk udblæsning. Italiensk musik med italienske musikere. Det er kun italienerere, der som her ville finde på at starte Vivaldis ”Gloria” med en fuldstændig forbløffende og forpustet fart, men det virker godt og de kan spille det. At de har taget gamle instrumenter i brug, er for at gøre stilen mere autentisk virkende – og det ER en anden klang.
”Gloria”, Vivaldis kendteste kirkemusikalske værk, er måske det største før-Bachske musikstykke der er skrevet. Kor – solister – orkester, det er ingredienserne her, og de er absolut velproportionerede. Tro mig, der ligger en katarsisvirkning gemt i denne musik.
Og man får både i pose og sæk med denne indspilning. Foruden det andet berømte Vivaldi-værk ”Magnificat”, er der også blevet plads til to raske, tresatsede koncerter. Jeg ser i ånden mig selv en lørdag formiddag med støvsugeren i fuld sving, lystigt dansende henover stuegulvet til denne musik. (I al hemmelighed sagt til quinderne: Giv manden din denne CD, og du skal se, hvor legende let hans støvsugergerning pludselig opleves! Nå, måske er jeg – med Vivaldi kørende i baggrunden – blevet LIDT for opstemt! Opstemt, ja, det er det rigtige ord!)
Faktisk er det en dobbelt CD. Nr 2 er en fri gave i form af en præsentation af forlaget Opus 111’ s nyudgivelser.
Forlag: Opus 111

Bred dina vida vingar – Psalmer och Andliga sångar
Det tjener det renommerede klassiske pladeforlag til ære, at de sender denne pragtfulde missionssangs-CD på gaden med 17 af de gode gamle hits i forfriskende nye arrangementer. Alle uden undtagelse vil kunne få glæde af at lytte til denne ”nemme” cd, som på det varmeste anbefales. Det kun 4 år gamle drenge-mandskor lægger hele deres sjæl i den tydelige tekstfremførelse, der sagtens kan forstås af danskere, ikke mindst fordi man kender alle sangene i forvejen: Nærmere Gud til dig, Perleporten, Kun en dag, Klippe du som brast for mig o.s.v. Alle numrene er spændstigt, nænsomt arrangeret, de fleste med et let, delikat akkompagnement af klaver, orgel eller strygekvartet – evt. i diverse kombinationer. Stilen går fra en iørefaldende og lækker nyromantisk harmonisk indpakning til en nænsom jazzificeret ledsagelse. Den prægtige store baryton Olle Persson sætter sit præg på den stemningsfulde CD med de 5 vellykkede sange han synger solo.
Forlag: Naxos

Edmund Rubbra: Nine tenebrae Motets
Der er faktisk mennesker, der frivilligt – også herhjemme – betaler penge for at støtte opretholdelsen af de engelske katedralkor, der i henseende til såvel klang, disciplin og teknik er helt enestående i verden, og som består af drenge-/mandskor. Iblandt disse er Choir of St John’s College, Cambridge sikkert det bedste. Deres 3 andre indspilninger med engelsk korkatedralmusik i samme serie – Howells, Tavener, Britten – er tidligere anmeldt heri. Rubbra (1901-86) er en fornyer på traditionel grund, hvor spændende melodisk opfindsomhed, en behagelig og somme tider grænsesprængende, men ikke overanstrengt udforskning af de harmoniske muligheder i oftest a capella musik (ellers med orgelakkompagnement) med latinske liturgiske tekster er de fremherskende karakteristika. At Rubbras kunstneriske engagement bunder i hans dybt rodfæstede kristne tro (katolik), hvis spiritualitet blev et uudtømmeligt kildespring for ham og hans musik, gør kun denne store skaberpersonlighed mere spændende. CD’en indeholder foruden 9 motetter 2 hele messer á hver 6 satser, samt et Magnificat/Nunc dimittis.
Forlag: Naxos

Ingen kommentarer:

Send en kommentar