Laudate Dominum!

Laudate Dominum!
Wo man singt, da laß' dich ruhig nieder, böse Menschen haben keine Lieder!

søndag den 21. februar 2010

2 cd'er - Stravinsky - Wesley - 2007







Stravinsky
Da det svenske kongepar forleden gæstede Danmark, var det Stravinskys ballet ”Le Sacre..” de overværede i operaen. Den musik der for 90 år siden satte skel i kompositionsmusikken mellem et før og et efter. Kun i Frankrig kan det komme til så megen tumult og håndgemæng, som tilfældet var ved stykkets uropførelse. I dag mange år efter, anses Stravinsky for at være den største komponist i 1900-tallet.
I sit voksenliv fandt han tilbage til sin barndoms tro (med et lille skift fra det ortodokse til det romersk katolske), som blev af væsentlig betydning for ham. Lige så elegant og ulasteligt klædt som Stravinsky (1882-1971) var i sin personlige fremtræden, ligeså distinkt, klar og stærk er hans helt karakteristiske musikalske stil. Vi følger noget af hans udvikling på cd’ens 5 numre. Fra 3 russiske sange, Kantate, Babel og til to af de vigtigste: Messe og hovedværket Salmesymfoni med tekster fra Davids salmer. Her veksler sødme og strenghed i et væk, og giver stykket med det ejendommelige navn en charme frem for andre værker. At blande symfoniformen med kristen korsang på en så opfindsom måde er genialt. Sin Salmesymfoni dedikerede han ”til Guds ære”.
Naxos



Wesley: Anthems
Hvad er det vi elsker ved den traditionelle engelske kirkemusik?: Hengiven og fuldtonende sang - de står op når de synger i England! En musik der maler med begejstrede og stærke farver, og som griber og opløfter. Det at man nærmest kan lugte glæden og stoltheden ved fædrelandet. De glimrende sangere – England har verdens mest veludviklede kortradition. Det hele helst fremført i en anselig engelsk katedral (den gode mand var selv ansat i 4 forskellige af slagsen i sin livstid) og af et betragteligt orgel og et velsyngende kor med lys sprød engelsk klang. Og så skal musikken helst afstedkomme lidt myrekryb til følge.
Samuel Sebastian Wesley (1810 -1876) var ud af en hel æra af kendte Wesley’er og fra den tid hvor musik lød som mange synes musik skal lyde. En af forfædrene var metodismens førstemand, Charles Wesley. Vores Samuel S.Wesley leverer ikke alene til fulde varen her. Han er selve indbegrebet af den medrivende stil. Så er til gengæld også de bedste betingelser der for at give plads for den særegne stemning vi næsten selvfølgeligt forventer at møde.
9 Anthems bliver det til på cd’en, disse veludviklede kormusikstykker med kirkelig tekst.
Der er en god variation i tilrettelæggelsen, så stykker med f.eks. indlagte soli og uakkompagnerede stykker veksler imellem hinanden. Alle sammen er de i rigelig mængde velsignet med de ovennævnte ingredienser.
Naxos

Ingen kommentarer:

Send en kommentar