Erik Linow's kirkemusik anmeldelser - Church Music Reviews - Musik til hjerte og hjerne, sjæl og sind! Glædens skatkammer! - Musik, hovedsagelig cd'er, men også litteratur om musik, fra alle stilperioder anmeldt i perioden 1999 til 2010. Alle bragt i avisen Udfordringen. De ældste indlæg først/nederst i bloggen. - Se evt. også www.linow.dk
Laudate Dominum!
lørdag den 13. februar 2010
2 cd'er - Händel: Gloria og Dixit Dominus - 2002
Nyt stort Händel-fund
Verdenspremiere på Gloria
Händel: Gloria og Dixit Dominus.
Når der ind i mellem gøres nye fund af store komponister, bliver det af medierne pustet op som den helt store begivenhed, så folk straks styrter til købedisken. Og de 99,9 % af komponistens øvrige produktion kender man måske slet ikke. Hvad er det der pludselig gør én så nyfigen?
Måske lidt af det samme historiens vingesus, som når arkfeberen raser eller en ægypten-mumie rulles ud: Her har ikke været mennesker i hundreder eller tusinder af år. Historiens afstande bliver pludselig til at skræve over i løbet af et øjeblik. Og øjeblikket føles som lige NU.
Fundet
Da den store Händel-kender, prof. Hans Joachim Marx fra Hamburg, der er ved at udarbejde en samlet fortegnelse over Händels værker, iblandt de 150.000. ikke-klassificerede dokumenter i Royal Academy of Music’s bibliotek i London stødte på værket Gloria, må han have rystet på hånden. Værket havde sandsynligvis ikke været opført siden dets antagelige tilblivelsesår 1707.
Stykket var kendt i en anden udgave, men på musikforskerens håndskrevne nodefund stod der her med dobbelt understregning af ordet ”Händel”. Dette skete i september 2000. Efter opførelse af dele af musikken på Royal Academy of Music i foråret 2001, fik det velrennomerede svenske pladeforlag BIS tilkæmpet sig rettighederne til førsteindspilningen, der foregik i marts 2001.
Tyskeren Händels viktigste livsstationer hedder Halle, Hamborg, Italien og - 50 år i - London. Allerede i Hamborg fik han et solidt navn. I Italien blev det konsolideret og i England blev han en legende, med afsluttende begravelse i Westminster Abbey. Musikken menes at være fra den tidligt modne Händels meget kreative periode i Italien.
Gloria
Händels Gloria for sopran og strygere må betegnes som et betydeligt værk, det spiller i ca. 20 min., men det er fuldkommen ude af proportioner at måle det med hans kendte oratorium Messias, som nogle har gjort. Gloria er det andet af de fem messseled i den katolske messe. Det er dette led der her er sat i musik og inddelt i 7 satser. Emma Kirkby, den velsyngende kendte sopran, der har ca. 100 indspilninger bag sig, former meget overbevisende de mange melodiøse linier med stor elegance. Det er storopbudet og afvekslingen af Händels flotte melodiformning, som får en ny karakter i næsten hver ny sats, der henfører én. Melodierne er fulde af flotte koloraturer, de hurtige små bevægelser i stemmen, der skal en special teknik til for at beherske. I den legende lette sidstesats, Quoniam, udfører Emma Kirkby dem med en virvlende fart, som jeg aldrig har hørt magen til.
Hvis man også vil opleve musikken live, er der mulighed for det næste år, juni, 2002 i Århus, hvor det også er Emma Kirkby der er solist.
Dixit Dominus
Sammenstillingen på CD’en af Gloria med det magtfulde værk Dixit Dominus (over Psalme 110) for soli, kor og orkester - en svensk indspilning fra 1986 - er meget velvalgt. Ikke mindst som en dejlig afveksling til solostemmen i det forudgående Gloria. Meget betagende er de mægtige og lange korpassager, hvor en salmelignende melodi på samme tid afvikles et jublende flor af udenoms stemmefletværk.
Der er fuld valuta for pengene i denne allerede højt roste udgivelse.
Bis
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar