Laudate Dominum!

Laudate Dominum!
Wo man singt, da laß' dich ruhig nieder, böse Menschen haben keine Lieder!

fredag den 19. februar 2010

2 cd'er - Abide with me "Favorithymner" - Dunstable - 2005




ABIDE WITH ME
Favorithymner

Det er ikke altid dem, der lever et langt liv, der får sat sig de dybeste spor.
Reginald Heber døde i Tamil Nadu, Indien, som kun 43 årig - under badning, og af en hjerneblødning. Men forinden nåede han, efter succesfulde studieår i England, med prisbelønninger og fine ansættelser, i 3 år at blive en meget afholdt biskop i Calcutta.
Først efter hans død udgav hans kone og venner 57 af hans salmer, som et mindesmærke over ham selv og hans trofaste tjeneste. ”Holy, holy, holy” (Hellig, hellig, hellig) er endnu i dag, snart 200 år efter, en af de absolut mest sungne salmer i fælleskristne sammenhænge i hele verden.
Et opbud på 22 favorithymner fra hovedsagelig engelsk tradition synges af et kor der til gengæld har haft mange år om at sætte deres fodspor i verden. De små drenge og mænd fra Windsor Castle, der bl.a. jævnligt synger for den engelske dronning, har som institution fungeret næsten ubrudt siden 1348! Måske et par af er koristerne skiftet ud i mellemtiden? Mange gamle salmer til trods, er der absolut intet støvet over dem i denne fremførelse for kor og brass-ensemble.
Naxos

Dunstable
En hvilken som helst klaverspilller, guitarist eller what so ever for en type musiker, der sætter sig ned og slår et par akkorder an, vælger som den naturligste sag af verden at spille treklange. De står uden at vide det dermed i gæld til: John Dunstable (ca. 1390-1453). Den europæiske musiks fader. Han indførte nemlig denne teknik. Man sagde, at der med hans treklangsstil kom en (citat) ”vidunderlig fryd” over musikken. Det har vi nydt godt af lige siden.
Dunstable var englænder, og var i tjeneste hos hertugrn af Bedford. Da denne efter sin broders død blev konge i Frankrig, fulgte Dunstable uden tvivl med, og spredte sin stil til hele kontinentet. Denne var helt ny og spændende, og inspirerede mange andre samtidige komponister på kontinentet.
Af de 60 kompositioner vi har af ham, er her gengivet 12 trestemmige satser, som synges af blot 8 stærke og stemmer. Der er en næsten uskyldsren ro og fred over denne tidlige kirkekormusik.
Naxos

Ingen kommentarer:

Send en kommentar