Laudate Dominum!

Laudate Dominum!
Wo man singt, da laß' dich ruhig nieder, böse Menschen haben keine Lieder!

lørdag den 13. februar 2010

Anne Barfoed: Kantate til tiden og evigheden - Bog (Anmeldelse fra 1999)



I det Herrens år
Kantate til tiden og evigheden

Musik: Anne Barfoed
Tekster ved: Kirsten Tange Jørgensen
Religionspædagogisk forlag


Hvis man leder efter kor- / sangmateriale i en – lidt bleg – traditionel treklangsstil a la f.eks. talrige udsættelser i missionshus- nodebøger, uden klanglige eller melodiske overraskelser, men net og pænt lavet, bydes her på en lille cyklus af miniaturer.

Hvis man skal tage komponisten på (for)ordet, må udgivelsen ses
som hendes bud på fornyelsen indenfor det folkekirkelige sang- og korrepertoire. Men det eneste nye i denne sammenhæng, er at det er en nyudgivelse.

Den bærende ide, der gør sangene til et hele, en kantate til evt. samlet fremførelse, er det tekstlige. Sangteksterne er overvejende af Kingo/Grundtvig, samt tekst tilrettelæggeren, Kirsten Tange Jørgensens, egne udmærkede ting. Men hvor er det svært at lægge sig klods op af Grundtvig, når man oven i købet prøver at følge trop i hans djærve og storladne poetiske stil. Imellem sangene er der sat pointerende tekster fra Prædikerens bog. Det hele behandlende tidstematikken.


Sangene er underlagt et veludskrevet akkompagnement, og et par steder tilføjet en let og sart blokfløjte overstemme. Blandt de 11 titler, er de fire udsat for 2-3stemmigt lige kor.
Det hele holdt i bedste husflids komponist-stil. Jeg forventer altså bare, at der i en sådan publikation er en eller flere sange, der sætter sig – også i denne traditionelle stil. Ellers er det nærmest omsonst. Det er opgaven, og her er den ikke helt forløst.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar