Laudate Dominum!

Laudate Dominum!
Wo man singt, da laß' dich ruhig nieder, böse Menschen haben keine Lieder!

lørdag den 13. februar 2010

2 cd'er - Finske hymner for symfoniorkester - W. Kilar polsk komponist - 2002


Symfoniorkestermusik er måske ikke lige det man først forbinder med kirkemusik/menighedsmusik. Men de klanglige muligheder for dette gigantiske monstrum af en spillemaskine er igennem adskillige hundrede år blevet særdeles raffineret og forfinet. Man kan let og overbevisende udtrykke alt lige fra en synåls falden til jorden til samme jords undergang. Intet andet musikalsk medium har en så stor udtryksmæssig formåen. Derfor vender komponister og arrangører til stadighed tilbage til symfoniorkesteret.


Finske hymner for symfoniorkester
7 forskellige mennesker har med store opfindsomhed arrangeret 21 salmer for stort symfoniorkester, så de hver især står som arr. af en to tre numre. Og det er lykkedes dem aldeles fremragende. Alle salmerne er repræsenteret i den finske salmebog, men af vidt forskellig herkomst. Salmerne gennemspilles på alle tangenter i en storartet og vidt nuanceret orkesterklang frembragt af Lahti Symfoniorkester. Der er stemninger lige fra skovidyl til sejersklange og jubelfanfare med klokker og horn og hele balladen. Enhver vil med fryd og begejstring kunne synge med på mange af disse melodier. Der er gamle og nye salmer som f.eks. Vor Gud han er så fast en borg og norske Hovlands kendte Måne og sol. Og der er salmer fra ”folkekirker” og fra missionskredse så som Nu sommertiden kommer, og Nærmere Gud til dig og Vær du mig nær.
Bis

W. Kilar: Moderne polsk kirkemusik
Kilar’s musik (født 1932) kan kort beskrives som avantgardistisk romantisk musik for stort symfoniorkester og kor. Hvis man ikke bliver afskrækket af, at musikken ikke lyder ”normal”, så er dette særdeles lyttevenlig moderne musik med en enorm påvirkningskraft. Helt traditionelt klingende afsnit, hvori man hører citater fra andre kendte komponister, kædes elegant sammen med stærke ekspressive afsnit, der står i enkle, men kradse farver. Musikken bygges op mod store forløsende klimakser over meget lange afsnit, der bliver ved og ved at gentage et udsagn, for så pludselig nærmest at eksplodere. Trods moderniteten er det også meget simpel og ikke-avanceret musik. Opløftende at lytte til og med en katarsisagtig kraft over sig. Uhørt dramatik præger de 4 her repræsenterede stykker, der har navne som Angelus, Exodus og Vitoria. I en af de korte, sigende kristne tekster (Exodus) lyder det: ”Se, dit folk kommer til dig, Herre”. Og Victoria-teksten består ganske enkelt af en kæk forvanskning af Cæsars berømte sejersmelding, der her kommer til at lyde: ”Vi kom, vi så, Gud sejrede.”!
Naxos

Ingen kommentarer:

Send en kommentar