Laudate Dominum!

Laudate Dominum!
Wo man singt, da laß' dich ruhig nieder, böse Menschen haben keine Lieder!

fredag den 29. januar 2010

4 cd'er - 2000


De fleste kender kun orgelmusik som let bedrøvelig altergangsledsagelse, begravelsesmusik eller et forpustet stykke indgangsmusik på et alt for lille, skrigende instrument. En ordentlig iscenesættelse kan ændre på dette skæve billede. Gå f.eks. til en koncert i en katedral, når du alligevel engang er på ferie i en af Europas storbyer. En bekendt der ellers ikke interesserer sig for den slags musik, fortalte mig engang, at hun ikke havde været sig selv i tre dage efter at have hørt Cæsar Franck’s ”Piéce Heroique”. Det er det musik kan. - Sagt i en nøddeskal er her på de smukkeste instrumenter præsenteret det bedste af, hvad 4 århundreders største komponister kunne levere af musik til Guds ophøjelse og lovprisning. Som titlen på en af de andre CD’er siger, er det sjæleføde. Ordet bliver på denne måde forstærket og kan gøre meget større indtryk på én, når det bliver klædt i passende musikalske gevandter.

PSALMS FOR THE SOUL:
Enlænderne gør på en helt anden måde brug af GT’s Davids-Salmer i deres gudsdyrkelse end vi herhjemme. De 15 numre på CD’en er 15 komponisters bud på en musikalsk udsættelse af en salmetekst, og god sjæleføde. Indholdet er varieret lige fra lovprisning til klagesang, med musik fortrinsvis fra 18oo og 1900 tallet. Det canadiske kor har en fin, nuanceret ”engelsk” klang. Musik beregnet til store katedralrum, hvor sjælen rigtig kan få luft og udtryk under de store hvælvinger. Altsammen på alsidig vis understøttet af orgel. Man vil få meget ud musikken ved at læse teksterne før eller samtidig med musiklytningen.
Forlag: Naxos

ORGELMUSIK DES BAROCK UND DER ROMANTIK:
Tre i alle henseender flotte CD’ere med den afbalancerede orgelspiller Hans Helmut Tilmanns, produceret af det hjemlige forlag ’dana cord’, kan meget vel gøre det ud for en all round indførsel i orgelmusikkens verden. Alene synet af de prægtige, velvalgte orgler og deres facader på coveret er med til at fremme den følelse som sådanne mægtige kolosser af instrumenter automatisk vækker i én: Ære, ære, ære! Den flotteste af CD’erne er indspillet i Søndre Sogns Kirke, Viborg.
Her dominerer Mendelsohns fantastiske og imponerende 6. Sonate, hvis sidste sats er en af de mest populære orgelstykker overhovedet. Til grund for denne ligger den gamle, kendte salmemelodi ’Vor Fader ud i himmerig'.
Forlag: DanaCord

ORGANMUSIC ITALY GERMANY FRANCE:
Ni stykker musik af 9 forskellige komponister fra 4 århundreder og fra 3 forskellige lande.
Den gamle italienske mester Frescobaldi (1583 – 1643) gjorde helt uventet et meget stort indtryk på mig med hans Passacaglia, som er variationer over ét og samme lille gennemgående tema. Blandt flere meditationslignende stykker fandt jeg ’En rose så jeg skyde’, af Brahms meget smuk.
Forlag: DanaCord

NORTHERN GERMAN AND DANZIGER ORGAN MUSIC:
De gamle tyske mestre Buxtehude, Lübeck, Böhm og Bruns, er stadig aktuelle i vort 21. årh. Her optræder mange af de gamle genrebetegnelser som Præludim og Fuga, koralforspil, passacaglia o.s.v.. Værkerne er de klart og stærkt fortolket på berømte domkirkeorgler i Lübeck og Eichstätt.
Forlag: DanaCord

Ingen kommentarer:

Send en kommentar